Hva slags tekster er dette?

Dette bloggområdet rommer frie essay knyttet til mine fag og mine ulike aktiviteter og funksjoner..

Og det er bare det.For at du skal være trygg på hvordan jeg oppfatter et essay i denne sammenheng, har jeg skrevet et essay om nettopp det:

essaybildet

Når jeg skriver her, så vil jeg forsøke.

Tekstene vil være forsøk.

Forsøk på en forståelsessøkende refleksjon. De er ”Essayer” (fransk) – og vil ikke pretendere å argumentere eller misjonere for noen sannhet eller dogme.

Tekstene er heller ikke sluttførte, – og har derfor ingen gyldighet som påstander fra min side, – de er tankereferater. De er det jeg tenker nå. Hva jeg så tenker i morgen må da gudene vite…!

De handler ikke om hva jeg mener, – de handler om hvorvidt det du leser i dem får noen gyldighet for deg. Om det å lese dem gir næring til din forståelse. Mitt oppdrag – min hensikt er bare å stille teksten, referatet fra mine tankers krumspring, til disposisjon. Betydningen for deg definerer du som leser.

Og denne konsesjonen til å framsette, og å få aksept på, så subjektiv tekst, skylder jeg den gamle stor takk for.

Skjønt gammel var han jo ikke. Knapt 40 år, men det er svært lenge siden han skrev de tekstene som skapte konsesjonen, skapte sjangeren Essay. Vi må tilbake til 1500 tallet, til to tårn på et fornemt gods i Frankerike. Der sitter Michel de Montaigne tilbaketrukket og tilbakelent i litteraturen og ettertanken. Han skriver.

”… for at han i skrift skal kunne konstruere og utvikle seg selv” som Arne Melberg sier i sin bok om denne sjangerskapende jusrist og adelsmann i et tidligere Europa.

Så derfor blogger jeg. For å kunne konstruere meg selv, og utvikle meg selv, i dette faget, – og derigjennom studere meg selv….

Lett nølende forsøker jeg å ”referere fra mine tanker” – slik at teksten kan nærme seg det fravær av saklighetskrav, nærmere seg den bekymringsløse holdning til tekstens konsekvens, som sjangerskaper Michel de M. hadde den gang, og som i all ettertid kjennetegner essayet.

Men du vil egentlig ikke finne meg i teksten. Akkurat som essayet er det, er jeg selv også like sammensatt og uforutsigbar som verden rundt meg er. Michel påpekte også dette klart for seg selv.

For min egen del vil jeg tilføye at i det øyeblikk en tekst er formulert, så opphører dens eksistens som noe gyldig utover det å kunne refereres til. Den er allerede forlatt, tilbakelagt, i det øyeblikk den formuleres, for virkeligheten endret seg umiddelbart. Det gjør den hele tiden.

Så tankereferatet vil aldri kunne handle om hva jeg tenker, det presensielle. Tankereferatet vil bare kunne handle om det tenkte, preteritumet i tenkerens, forfatterens, liv.

Når jeg skriver så vekker skrivingen ettertanken i meg. Skrivingen av essay blir en vandring fra en undring til den ene ettertanken etter den andre….

Vekket teksten min ettertanke hos deg? Skapte den undring? Skapte den kritisk holdning og skepsis?

Da lever den! …og det er berettigelse god nok, det.

Blogg er det moderne essay. Essayet i sin mest ideelle form! Blogg er et møtested. Her kan mitt essay møte ditt! Det er plass til å skrive inn – masse plass.

Essayet, – min konstruksjon av egen utvikling, kan da møte ditt essay, din konstruksjon av din utvikling. Jeg kan skrive mine tankereferater til deg og du kan skrive dine tankereferater og dine tankereferater om min tankereferater, til meg, – og visa versa!

Som sum, som komplett ytring, blir dette da en samhandling, og teksten vår blir en læringshandling, fordi vi agerer i trianglet mellom undring, tanke og respons, – eller om du heller vil: mellom formulert utfordring, relatert påstand og “den viktige andres” respons.

Jeg ser fram til å forstå mer og mer av den formulerte utfordringen som tilpassing av opplæring er i skoleverket, igjennom å komme med relaterte påstander i mine blogger og møte dine responser på det, for du: leseren, er nettopp “den viktige andre” !

signatur

siteringtext

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: