Skolen har da ingen «ansvarsovertagelses – konsesjon» har den vel?

oi

Det er rart med det…

Noen ganger, -påfallende ofte, faktisk, – så er det de små enkle ordene, de vi er vant til å bruke så ofte, som egentlig forteller «historien». Men, da er det ofte en annen historie enn den vi hadde tenkt oss….

«Skoleeier» er et slikt ord.

Det brukes så voldsomt ofte nå, – i min verden. I pedagogenes verden og i skolelederes verden, – og selvsagt; hos de departementale og politiske, – for, er jeg redd, et samlet «høgskoleansattekorps» presser det ordet inn. I alle fall hagler det med tekster hvor dette ordet definitivt lager en av de store «skyene» i de populære «ordsky»-illustrasjonene.

Det er jammen ikke ofte en ser så konsekvent feil og manipulatorisk bruk av et ord i vårt tid!

«Skoleeier»; hvem ER det, i disse tekstene? Jo, det er den «strukturen» i forvaltningen som tidligere het «skolekontoret». Kommunalt, regionalt og nasjonalt. Altså: en etasje i det offentlige byggverket – ikke alltid i samme etasje, men definitivt i det offentlige bygget….

Men; DET er altså ikke sant.

Nei, det er ikke det!

«Skoleeier», det er elevenes foresatte, det! «Foreldre», som vi pleier å kalle dem, litt lettvint og kjapt.

Å? Hvordan kan jeg si det?

Jo, det er de som betaler de skatter og avgifter som finansierer samfunnets ivaretagelse av den delen av oppdragelsen som loven legger i felleskapets hender. Skoleplikten.

Det er de som velger de politikere som definerer hvordan og delvis hvem, det administrative «leddet» (etasjen, om du vil) skal være.

Men, viktigst av alt, og dermed det uungåelige kriterium, det er DE som har ansvaret for barnet, for eleven, selv om hun eller han er på skolen! Det ER faktisk «foreldrene» som har ansvaret for hva slags skole og opplæring barnet deres utsettes for!

Skolen har da ingen «ansvarsovertagelses – konsesjon» har den vel?

Så; Jo, det er de foresatte som «eier» skolen.

Lik det eller ikke, men slik er det, – og dermed er den sentrale kjernen i det problematiske med «skole» formulert; nemlig det av vi har manipulert bort de foresattes eieforhold til barnas skolegang, når vi påstår at «skoleeier» bor i rådhuset! Det er ikke skoleeier som bor der, der er skoledriver! Det er de som i det faktiske og praktiske DRIVER skoletilbudet, fra dag til dag, fra år til år. Det er DET de foresatte har valgt dem til, det er DET de foresatte betaler sine skattepenger for.

Si meg; dersom du velger noen, noen du vil betale penger til, for at de skal gjøre læringshandlinger med ditt barn, – ville du ikke da i det hele tatt være interessert i hva som ble gjort? Hvordan timene var? Hva barnet lærte? Hva barnet produserte? Hvordan det utviklet seg?

Hvor mange ganger siste året hadde du samtaler med lærere og skolen om dette? To? – en halvtime hver gang?

I 2016?

I en tid hvor du får vite mer om dine naboer liv og gjøren og laden gjennom sosiale media, fire ganger om dagen. I en tid hvor du «henter inn» all den informasjonen du ønsker, gjennom nettbruk, mobile enheter og flere TV kanaler en ungen din har leker på rommet sitt?

Men hva barnet ditt gjør på skolen, det vet du fint lite om.

Fordi DU er sløv?

Nope.

Fordi «samfunnsstrukturen» gjennom noen generasjoner har «lært deg opp» til å tro at «skolen tar hånd om ditt barn i skoletiden», og at skolens eier, som sitter på rådhuset, passer på at dette skjer slik det skal.

Men, også fordi skolen må, for å fortsatt kunne være så «endimensjonal» sørge for at den åpenhet, den transparens du møter i ditt ordinære voksenliv, DEN gjelder ikke det som skjer med barnet ditt på skolen! Nei, du får vite det du trenger, i en halvtimes samtale med en sliten lærer, hver vår og høst….

Minner ikke det der deg om noe…..?

sign1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: